Blog navigation

Останні статті

Історія 3D друку

5842 переглядів

Ранні корені виникнення 3D друку можна виявити ще в середині 19 століття, і основи його можна простежити як мінімум у двох технічних областях: топографія і фотоскульптура.

Топографія

1892 - Joseph E. Blanther запатентував метод пошарового виготовлення топографічних карт з воскових пластин.

1940 – Переру запропонував аналогічний метод створення рельєфної карти шляхом розрізання картонних листів по контуру і подальшого укладання цих листів для формування тривимірної карты

1964 – З метою вдосконалення даного підходу Занг запропонував використовувати прозорі пластини та наносити топографічні елементи на кожен шар.

1973 – Гаскін описав тривимірну геологічну освітню модель

1974 – Matsubara з Mitsubishi Motors запропонував використовувати в топографії фотополімерну смолу. Метод полягав у нанесенні фотополімеру на вогнетривкі тугоплавкі матеріали (наприклад, пісок або графітовий порошок) і формуванні цілісного листа під впливом температури.  Далі за допомогою джерела світла (наприклад, ртутна лампа), певні відскановані частини шару тверднули. Частини, що не затверділи надалі розчиняли. Сформовані таким чином тонкі шари складали разом для утворення ливарної форми.

1976 – DiMatteo визнав, що ці ж прийоми укладання можуть бути використані для отримання поверхонь, які найбільш складно виготовити, використовуючи стандартні операції обробки. Як приклади він наводить пропелери, повітряні плівки, тривимірні кулачки і прес-форми. 

Фотоскульптура

1860 – французький художник, фотограф і скульптор Франсуа Віллем (François Willème) винайшов метод фото-скульптури (photosculpture). За допомогою 24 фотоапаратів, розташованих по колу і одночасно фотографуючих об'єкт, він отримував точну тривимірну копію об'єкта. Для створення прототипу використовувався силует кожної фотографії.

1904 – У спробі полегшити трудомісткий процес фотоскульптуры Віллема, Baese описав техніку з використанням градуйованого світла на желатин, який розширюється пропорційно експозиції при обробці водою.

1935 (1944) - в деяких ранніх роботах Моріока розробив гібридний процес, що поєднує аспекти фотоскульптури і топографії. Цей метод використовує структуроване світло (чорні та білі смуги світла) для створення контурних ліній об'єкта. Контури можуть бути перетворені в шари для подальшої обрізки та укладання або проектування на матеріал заготовки для різьби.

1951 – Мюнц запропонував систему, яка має особливості сучасних методів стереолітографії. Він описав систему вибіркового впливу прозорою фотоемульсії на пошаровий образ, де кожен шар виходить з поперечного перерізу об'єкту. 

Ці шари створюються шляхом опускання поршня в циліндр і додавання відповідних кількостей фотоемульсії і закріплювача. Після експонування і фіксування, отриманий твердий прозорий циліндр містить зображення об'єкта. Згодом цей об'єкт можна вручну обрізати для створення тривимірного об'єкта. 

сучасний 3D друк

1981 – Хідео Кодама з Нагойского муніципального дослідного інституту промисловості публікує перший звіт про роботу фотополімерної системи швидкого прототипування.

1984 – Засновник 3D Systems Чарльз Халл (Charles Hull) винаходить технологію стереолітографії (SLA) і патентує в 1987 році. Технологія дозволяє отримати 3D-модель, використовуючи лазер для гравіювання об'єкта в спеціальній рідині (фотополімері).

1991 – Stratasys виробляє перший в світі FDM принтер. Технологія FDM (моделювання методом пошарового наплавлення) використовує пластик і екструдер для нанесення шарів на друковану платформу.

1992 – 3D Systems виробляють перший SLA 3D-принтер.

1992 - DTM виробляє перший SLS 3D принтер.Технологія SLS (вибіркове лазерне спікання) схожа на SLA, але використовує порошок (і лазер) замість рідини.

1994 – винайдений восковий принтер.

1997-Aeromet винаходить лазерне адитивне виробництво.

1999 – Вчені змогли виростити органи з клітин пацієнта і використовувати 3D-друкований каркас для їх підтримки.

2000-Object Geometries виробляє перший струменевий 3D принтер

2000 – Z Corp виробляє перший багатобарвний 3D-принтер.

2001 – Solidimension виробляє перший настільний 3D-принтер.

2002 – виробляються мініатюрні 3D-друковані нирки.Вчені мають намір провести повнорозмірні, робочі органи.

2005-доктор Адріан Бойер з Університету Бата заснував проект RepRap, який був задуманий, як демократизація технології 3D друку.

2008 - RepRap Darwin виробляє перший 3D-принтер, який в змозі відтворити багато власних елементів.

2008 - Stratasys виробляє перший біосумісний FDM матеріал.

2008 – Виготовлений перший 3D протез.

2008 – Shapeways запускає інтернет магазин 3D моделей.

2008 – Makerbot запускає Thingiverse – сайт для вільного обміну файлами 3D моделей

2009 - Makerbot виробляє розширений комплект RepRap для широкої аудиторії.

2009-Organovo виробляє першу 3D друковану кровоносну судину.

2011 – на 3D принтері надрукований перший автомобіль

2011-Корнельський університет створив перший харчовий 3D принтер

2012-LayerWise друкує перші в світі щелепи і імплантує їх.

2013 - Коді Вілсона просять видалити конструкцію першого в світі 3D-друкованого пістолета

2014-НАСА відправила 3D принтер в космос, щоб надрукувати перший в світі об'єкт за межами Землі.

2015 – Компанія Carbon випускає свій революційний надшвидкий 3D принтер CLIP 3D

2016-Лабораторія Деніела Келлі оголошує про можливість використання 3D принтерів для друку кісток.

Сфера 3D друку не стоїть на місці і постійно розвивається. Додаються нові матеріали, удосконалюються технології. У компанії 3D4U ви можете замовити 3D друк FDM або DLP високої якості за доступними цінами. У нашому арсеналі достатня кількість 3D принтерів для реалізації проектів. Спектр матеріалів для 3D друку також досить широкий (ABS, PLA, PET, PP, HIPS, TPU, PRIMALLOY, фотополімери), що дозволяє впроваджувати інноваційні технології в багато сфер повсякденного життя.

Категорія: Основи 3D друку
Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння