Blog navigation

Останні статті

12 поширених помилок при 3D-друку, яких слід уникати.

17206 переглядів

Немає нічого гіршого, ніж друкувати на 3D-принтері днями, тижнями, місяцями та роками тільки для того, щоб дізнатися, що ви робите поширені помилки.

Упевнені, що багатьом добре знайоме це почуття, тому ми написали цей пост, щоб повернути вас на шлях успіху, описавши деякі поширені помилки, яких слід уникати у вашій подорожі світом 3D-друку.

Тут ви знайдете як невеликі похибки, на які ви раніше не звертали уваги, так і серйозні помилки, які можуть призвести до повного припинення 3D-друку.

Приєднуйтесь до нашого дослідження, щоб визначити найчастіші помилки 3D-друку, а також прості рішення для їх швидкого виправлення.

1. Недооцінка важливості першого шару.

Занадто часто 3D-друк виходить з ладу в середині процесу через погану адгезію першого шару.

Однозначно не упускайте з уваги цей важливий фактор, якщо ви хочете отримати успішний відбиток.
Це помилка, яку роблять занадто часто, і це змушує людей ганятися за примарами, намагаючись зрозуміти, в чому проблема.

Поширені помилки 3D-друку

Весь цей час причина була в поганих перших шарах, які не мали достатньо міцного зв'язку з робочою платформою.

Попри те, що перший шар тримається на початку друку, адгезія зменшується в міру того, як друкуюча голівка переміщається. Цілком імовірно, що через кілька годин ваш відбиток може зміститися або відвалитися, якщо перший шар не був добре екструдований.

Рішення..

  • Заздалегідь зробіть кілька тестових відбитків та подивіться, наскільки добре прилипає матеріал.
  • Використовуйте адгезив, наприклад, 3D Лак для принтерів або хоча б клей-олівець.
  • Збільште швидкість потоку (множник екструзії) для першого шару, щоб у матеріалу було більше шансів приклеїтися до столу принтера.

2. Не звертатися за допомогою до спільнот 3D-друку.

Кожен користувач 3D-принтера стикався з будь-якою проблемою, для усунення якої були потрібні певні зусилля. Деякі люди бралися за цілі проєкти лише для того, щоб розв'язати проблему з 3D-принтером, тоді як рішення можна було знайти легко.

Спільноти 3D-друку відомі тим, що допомагають людям вирішувати їхні проблеми, тому обов'язково скористайтеся цими безкоштовними ресурсами. Від форумів з 3D-друку до груп у Facebook та опитувань інших користувачів 3D-принтерів на YouTube — варіантів безліч.

Коли ми тільки почали досліджувати 3D-друк, то звернули увагу, що багато людей згадують, наскільки корисні інші користувачі 3D-принтерів, тому ми одразу ж зареєструвалися на всіляких російсько- та англомовних ресурсах, спільнотах Facebook та Reddit та приєдналися до цього простору.

У більшості випадків люди пропонують правильне рішення і допоможуть вам спробувати різні варіанти усунення несправностей.

Вони можуть не тільки допомогти вам усунути неполадки, але й звернути вашу увагу на кілька потішних проєктів, які варто спробувати, а також на деякі з останніх інновацій у світі 3D-друку.

Рішення..

  • Приєднуйтесь до активних груп Facebook по 3D-друку і вашому 3D-принтеру.
  • Підпишіться на стрічку новин авторитетних ресурсів із 3D-друку.
  • Обов'язково завітайте на YouTube-блогерів, які займаються 3D-друком, які публікують новий цікавий контент на постійній основі.
  • Знайдіть групи у Viber та Telegram. Це найшвидший спосіб отримати відповідь на ваше запитання.

3. Випадкове заплутування філаменту.

Ми читали безліч відгуків про 3D матеріали для 3D-принтерів, включаючи PLA, ABS, PETG і т. д., і в деяких негативних відгуках згадується заплутана нитка.

На жаль, у більшості випадків нитка заплутується з вини користувачів.

Як правило, коли нитка намотується на котушку, ймовірність її заплутування дуже незначна, набагато частіше це відбувається після того, як ви витягнете котушку з упаковки.
Якщо ви послабили витки в намотуванні, після чого знову намотали спущені витки на котушку, ви могли випадково намотати їх нерівномірно і створити перехльост, який зіпсує ваші відбитки.

Поширені помилки 3D-друку

Рішення..

Коли ви зберігаєте філамент, переконайтеся, що його кінець надійно закріплений і його не можна легко послабити.

Якщо вам все-таки не пощастило, і ви придбали пластик неналежної якості, при виробництві якого було порушено всі технологічні карти, то ось наша порада: купити пластик для 3D-принтера від перевірених брендів Різниця в ціні 100 грн нескінченно мала на тлі різноманітних інших витрат на 3D-друк.

Однак ці 100 грн позбавлять вас не тільки проблем з перехльостами, але також забезпечать стабільний діаметр і колір по всій довжині, відсутність овальностей та плавну подачу.

4. Швидке складання вашого 3D-принтера.

Ми всі були дуже схвильовані, коли отримали свій перший 3D-принтер і справа дійшла до його складання, але надмірне хвилювання може спровокувати занадто швидке складання вашого 3D-принтера, що призведе до поганих результатів друку.

Це може бути не відразу помітно, і протягом декількох місяців ви отримуватимете відбитки гарної якості.

Те, що може статися поступово, — це знос через неправильне складання.

Поставте собі ці питання, перш ніж запустити перший друк.
Ваш ремінь був добре натягнутий? Ви правильно та надійно закріпили кожний провід? Чи правильно встановлено трубку Боудена?

Коли справа доходить до 3D-принтера, кожна дрібниця важлива, тому не ставайте жертвою проблем із 3D-друком через швидке і не ретельне складання.

Рішення..

Знайдіть авторитетний відео-посібник на YouTube від досвідченого оператора 3D-принтера та виконайте його збирання.
Завжди є кілька маленьких хитрощів, які вони радять вам зробити для довговічності та високої якості відбитків.
Навіть якщо ви вже зібрали свій 3D принтер, ви можете виправити деякі речі, які могли пропустити.
Правильне та якісне складання 3D-принтера фактично призводить до вищої якості відбитків.

Читайте також: Як налаштувати новий 3D-принтер.

5. Неправильне калібрування столу та висоти сопла.

З усіх шарів вашого 3D-друку перший шар є найважливішим, і він багато в чому залежить від того, наскільки добре ви вирівняли свою платформу та встановили висоту сопла.

Це не так просто, як завантажити 3D-модель, відправити її на карту SD і почати друк.

Програмна сторона речей важлива, але не менш важлива апаратна частина.

Багато 3D-принтерів випускаються з ручним калібруванням платформи, тому вам потрібно підіймати або опускати кожен кут самостійно.

Ваш 3D-принтер не має бездоганної системи зворотного зв'язку, а це означає, що він не завжди може перевірити, де знаходиться головка друку.

Найкраще, що він може зробити, це використовувати кінцеві вимикачі X, Y та Z, щоб переконатися, що друкуюча головка знаходиться на 0,00 мм по кожній осі.

Те, в чому ваш 3D-принтер дуже гарний, — це надзвичайно точні рухи по осях X, Y та Z, але якщо висота сопла не налаштована належним чином на початку, все розвалюється.

Вісь Z - це висота, тому сопло має бути правильно відрегульоване, щоб воно плавно видавлювало філамент вздовж поверхні збирання, не надто високо і не надто низько.

Регулюємо висоту сопла

Решение.

  • Вивчіть методи ручного калібрування столу.
  • Як тільки ваш стіл буде правильно відкалібрований, а висота сопла відрегульована, ви можете очікувати на хороші відбитки.
  • Можливо для вас буде гарним рішенням інвестувати в систему автоматичного вирівнювання, таку як BLTouch. Ми в нашій студії 3D-друку в Одесі віддаємо перевагу ручному калібруванню.

6. Використання неправильних параметрів слайсера.

Налаштування слайсера, які ви використовуєте для друку, є одними з найважливіших речей, коли справа доходить до успішного 3D-друку.

З сотень змін налаштувань, які ви можете застосувати, достатньо однієї неправильної настройки, щоб зіпсувати відбиток.

На щастя, є профілі принтерів і стандартні налаштування, які дають людям базову відправну точку для друку.

Після кількох відбитків ви почнете експериментувати з різними налаштуваннями, такими як температура, ширина лінії, швидкість потоку тощо.

Деякі варіанти помилкового застосування неправильних налаштувань пов'язані зі зміною матеріалів.

Будь то PLA або ABS або PLA різних марок та/або кольорів, рекомендації щодо температури будуть різними.

Переконайтеся, що ви їх правильно налаштовуєте.

Поширені помилки 3D-друку

Налаштування слайсера можуть або допомогти вам, або зламати ваш 3D-друк, тому використовуйте їх розумно, бажано за допомогою будь-яких посібників.

У більшості випадків, коли ви завантажуєте модель, наприклад, з Thingiverse, дизайнери створюють список налаштувань, які, як правило, працюють добре, але не слідуйте їм наосліп і будьте уважні.

Наприклад, якщо ви замінили сопло з латуні на загартоване сталеве, вам необхідно трохи збільшити температуру сопла, тому що загартована сталь не так добре проводить тепло, як латунь.

Інший приклад — ваша робоча поверхня.

Якщо ви додали до свого 3D-принтера скляну підкладку, вам варто збільшити температуру столу, щоб врахувати додатковий шар матеріалу для теплопередачі.

Рішення.

  • Використовуйте калібрувальні моделі, такі як вежі швидкості та температури, для кожного нового матеріалу.
  • Витратьте трохи більше часу на вивчення параметрів слайсера, щоб переконатися, що ви знаєте, до чого призведе зміна тієї чи іншої установки.
  • Повторення — мати вчення. Чим частіше ви друкуватимете, тим швидше станете професіоналом.

Читайте також: Найкращі моделі для тестування 3D-друку.

7. Використання великого % заповнення для посилення деталей замість стінок/оболонок.

Протягом багатьох років більшість людей намагалися зміцнити свої надруковані на 3D принтері деталі за допомогою заповнення. Цей спосіб безперечно робить свою роботу, але є набагато більш ефективний метод, який, як було доведено, працює набагато краще.

Замість витрати багато матеріалу та додатковий час на друк заповнення, ви повинні використовувати оболонки/стінки для міцності 3D-друкарської деталі.

У деяких випадках збільшення відсотка заповнення не забезпечує необхідний запас міцності, у той час, як збільшення товщини стінок дозволяє виготовляти справді надійні та удароміцні вироби.

Рішення.

  • Замість збільшення заповнення додавайте до своїх відбитків більше оболонок/стін, щоб зробити їх міцнішими.
  • Для функціональної надрукованої на 3D-принтері деталі, яка потребує міцності, рекомендується використовувати близько 4–6 стінок.

8. Не використовувати підтримки, коли це необхідно.

Більшість людей намагаються уникати використання допоміжних опор, щоб заощадити час і матеріал, але трапляються випадки, коли їх використання необхідне.

Ви можете спробувати нахилити відбитки певним чином і переміщувати їх друкарською платформою, але рано чи пізно настане момент, коли цей підхід не спрацює.

Багато моделей спеціально спроєктовано таким чином, щоб не використовувати підтримку для успішного друку, і це дуже зручно.

З іншого боку, деякі моделі надто складні та друкувати їх без підтримки неможливо.

3D-принтери не можуть друкувати в повітрі й великі виступи потребують опорних структур, на які матеріал буде екструдуватися.

Найчастіше ви можете обійтися без підтримки на звисах під кутом 45° і нижче, але для всього, що вище, рекомендується використовувати опори.

Поширені помилки 3D-друку

Це швидше візуальна навичка, яка з часом і накопиченням досвіду дозволяє вам зрозуміти, коли моделі потребують підтримки, а коли можна обійтися без них.

Деякі слайсери можуть не зображати підтримки в попередньому перегляді, тому вам доведеться судити про це самостійно.

Рішення.

  • Переконайтеся, що ви не уникаєте саппортів, коли вони необхідні, тому що в цьому випадку ви просто програєте в цілому.
  • Використовуйте правильну орієнтацію деталей, щоб у ваших відбитках використовувалося якнайменше підтримуючого матеріалу.

9. Ніколи не замінювати зношені деталі.

Попри те, що профіль, блок живлення та крокові двигуни вашого 3D-принтера розраховані на кілька років, інші деталі є витратними матеріалами.

Це такі деталі, як ремені, сопла та підшипники. Переконайтеся, що ви замінюєте ці деталі в міру зношування.

Ви можете помітити зниження якості друку з часом, і знос окремих запчастин безумовно може бути причиною, тому перевірте ці витратні матеріали та замініть їх за потреби.

Якщо ви друкуєте такими матеріалами, як ABS, PA12, PC або пластиком, що світиться у темряві, латунні сопла стираються значно швидше, ніж при друкуванні традиційними матеріалами.

Перехід на сопло із загартованої сталі — гарна ідея, якщо ви хочете друкувати абразивними матеріалами.

Недоліком є ​​те, що воно не має такого ж рівня теплопровідності, як латунні сопла.
Ось короткий список деталей 3D-принтера, які з часом зношуються:

  • Термобар'єр;
  • PTFE трубка;
  • Вентилятори;
  • Провід/роз'єм;
  • Термістори;
  • Ремені;
  • Скляні платформи;
  • Підшипники;
  • Нагрівальний блок;
  • Материнська плата.

Ви можете купити аксесуари для 3D-принтерів у відповідному розділі нашого каталогу.

Рішення.

  • Майте на увазі, що деякі деталі не будуть служити вічно, тому час від часу перевіряйте ці деталі та замінюйте їх в міру потреби.
  • Переконайтеся, що ці компоненти встановлені таким чином, щоб зменшити їх знос.
  • Тримайте під рукою комплект змінних деталей на випадок їх виходу з ладу (сопла, ремені, проводка, ПТФЕ трубка).
  • Придбайте якісні деталі, розраховані на тривалий термін служби.

10. Відсутність моніторингу 3D-друку.

Незалежно від того, у вас преміальний чи бюджетний 3D-принтер, будь-який з них може вийти з ладу. Вони можуть вийти з ладу протягом перших декількох хвилин, коли погано друкується перший шар, або через кілька годин після початку друку./p>

У нашій практиці було кілька випадків, коли перевіряючи наші принтери після нічної зміни, ми виявляли бардак на робочій поверхні та принтер, який продовжує вичавлювати спагеті пластику.

Моніторинг – не панацея для всіх проблем, але за його допомогою ви зможете вчасно зупинити процес та уникнути перевитрати пластику та електроенергії.

Поширені помилки 3D-друку

Рекомендується постійно контролювати ваші 3D-принтери протягом усього процесу друку, щоб переконатися, що все гаразд.

Що ми робимо в обов'язковому порядку, так це слідкуємо за першим шаром, а потім повертаємося через 15 хвилин, щоб переконатися, що все йде за планом.

Після цього перевіряти принтери щогодини або близько того — хороша ідея для контролю ваших відбитків.

Рішення.

  • Через час контролюйте 3D-друк, щоб переконатися, що все йде гладко.
  • Використовуйте камеру для віддаленої перевірки відбитків разом із віддаленим контролем живлення.
  • Обов'язково навчіть оточуючих як у разі необхідності зупинити ваш 3D-принтер.

11. Нехтування правилами безпеки під час 3D-друку.

Основні запобіжні заходи засновані на ризиках опіків та займання, механічних ризиках та травмах від інструментів або розплавленого пластику.

Ризик спалаху в наші дні дуже рідкісний, тому що 3D-принтери зазвичай оснащені захистом від перегріву.

На що слід звернути увагу, так це опіки від гарячого сопла або від платформи для друку.

Ми також чули історії про травми про гострі краї скребка для зняття відбитка з поверхні принтера.

Цього можна легко уникнути, якщо ви будете обережні у своїх діях.

Видалення підтримок не найприємніше і цікаве заняття, але отримання порізів або подряпин при очищенні деталей ще гірше.

Рекомендується час від часу перевіряти проводку, болти, ремені та всі рухомі частини, щоб у майбутньому можна було виявити потенційну несправність.

З'єднувачі іноді можуть вийти з ладу, тому обов'язково перевірте ці аспекти, щоб процес 3D-друку пройшов гладко та безпечно.

Рішення.

  • Слідкуйте за тим, що вас оточує, і пам'ятайте про безпеку.
  • Не підносите руку надто близько до сопла.
  • Не тримайте руку на робочій поверхні, коли знімаєте відбиток.
  • Забезпечте хорошу систему вентиляції.

12. Купівля поганого 3D-принтера через надмірний ентузіазм.

До нас регулярно звертаються клієнти, які на хвилі ентузіазму купили дешевий 3D-принтер на Aliexpress або іншому маркет-плейсі, і цей принтер не працює.

Спонтанні покупки задешево не дають вам час на аналіз та порівняння моделей 3D-принтерів. Іншими словами, ви робите свій вибір неусвідомлено.

Люди стикалися з цілою низкою проблем, такими як непрацюючий слот для SD-карти поряд із серйозними труднощами передачі файлів по Wi-Fi.

До інших варіантів належали неякісно ізольовані дроти, криві рами та платформи.

Деформовані різьбові гвинти, дешеві хот-енди, зламані деталі, погана упаковка при доставці, погане складання на заводі теж є поширеним випадком при купівлі дешевих “NoName” принтерів.

Зрештою ви можете витратити більшу частину свого часу на ремонт, усунення проблем з поганою якістю друку та просто розчаруватися у 3D-друку.

Якщо ви були одним із тих, кому не пощастило, ви, ймовірно, навчилися не поспішати при покупці 3D-принтера.

Одним з найпопулярніших виробників недорогих 3D-принтерів по всьому світу вважається компанія Creality, та їх топ-продукт Ender-3 v2.

Цей 3D-принтер був неодноразово протестований користувачами по всьому світу, а його поширеність доводить ідеальне поєднання ціни та якості.

Кожна 3D-компанія — це команда, яка купує деталі та збирає принтер, але деякі роблять це набагато краще, ніж інші, та послідовніше.

Деякі люди, які купили поганий принтер, або відмовляються від 3D-друку, або роблять повну дорогу перебудову, або набагато пізніше купують якісніший 3D-принтер. З таким самим успіхом можна почати з покупки гарного 3D-принтера!

Рішення.

Вибирайте надійний 3D-принтер з гарною репутацією та уникайте 90% проблем, яких можна уникнути. Ми знаємо багато історій про людей, які пережили те саме, так що позбавте себе клопоту.
Ми жодного разу не бачили, щоб хтось назвав Ender 3 Pro або Voxelab Aquila X2 поганими першими 3D-принтерами, тому що це справді дуже вигідна покупка.

Висновок.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам уникнути найпоширеніших помилок при 3D-друку і ви отримуватимете корисний досвід, вивчаючи налаштування вашого принтера та реалізовуючи якісні відбитки.

Вдалого друку!

Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння