Blog navigation

Останні статті

Пластик PLA. Хімічні та фізичні характеристики

8853 переглядів

Полимолочная кислота або полилактид (PLA) являє собою біологічний біосумісний термопластичний аліфатичний полімер, який виробляється з відновлюваних ресурсів шляхом ферментації, завдяки чому є хорошою альтернативою традиційним пластмас з хімікатів нафти, таким як поліетилен, поліпропілен і полістирол. У США і Канаді в якості вихідної сировини використовують кукурудзяний крохмаль, коріння тапіока і крохмаль використовують головним чином в Азії, в інших країнах світу застосовують цукровий очерет. У 2012 році PLA пластик зайняв друге місце за обсягами споживання у всьому світі.Полилактид в 1845 році вперше описав французький фізик Теофіль-Жюль Пелуз (Théophile-Jules Pelouze), учень Гей-Люссака. При нагріванні молочної кислоти він спостерігав її конденсацію і утворення олігомерів і полімерів. У 1932 році американський хімік Уоллес Карозерс винайшов спосіб виробництва полілактидів з лактидів, який був запатентований в 1954 році найбільшою американською хімічною компанією Дюпон (DuPont), де Уоллес Карозерс обіймав посаду провідного хіміка-органіка.

PLA. Характеристики

Полилактид PLA є складним поліефіром, ланцюг якого складається з декількох одиниць молочної кислоти. Це безбарвний прозорий матеріал, щільність якого 1,25 кг/дм3. Температура склування знаходиться в діапазоні 50-58°С, температура плавлення – 170-230°С. Температура розчинення становить близько 250°С.

PLA. Область застосування

Завдяки своїм властивостям PLA пластик широко застосовується в якості:

  • Пакувального матеріалу для харчових продуктів
  • Одноразового посуду для холодних продуктів, так як при температурі вище 50°С PLA пластик схильний до деформації
  • оббивного або драпірувального матеріалу
  • Одноразового одягу або тентів
  • письмового приладдя та інших офісних аксесуарів
  • Баночок для косметики
  • Вазонів для рослин
  • Хірургічних ниток, штифтів, скоб, гвинтів. Повторна операція для вилучення не потрібно. Протягом деякого часу PLA руйнується і перетворюється на звичайну молочну кислоту. Характеристики міцності PLA імплантатів добре задокументовані.
Баночка для крему з PLA Квіткова плівка з PLA Кулькова ручка з PLA Свиня-скарбничка з PLA Упаковка з PLA
Баночка для косметики з PLA Упаковка для квітів з PLA Кулькова ручка з PLA Свиня-скарбничка з PLA Упаковка з PLA

PLA також застосовується в якості вихідного матеріалу для 3D друку за технологією FDM (Fused deposition modeling) – моделювання методом пошарового наплавлення.

Оскільки PLA пластик розм'якшується вже при температурі 50-60 °С, він підходить для застосування тільки в діапазоні низьких температур. Проте багато виробників зараз працюють над збільшенням термостійкості PLA шляхом армування його натуральними волокнами, що може підвищити робочу температуру до 100 °С. Крім того, за рахунок цих впроваджень ціна PLA пластика може бути знижена.

Ви можете купити PLA пластик від світового бренду Verbatim і молодого, але перспективного польського виробника Devil Design на сайті 3D4U. Компанія 3D4U є офіційним дистриб'ютором 3D пластику компаній Verbatim і Devil Design в Україні. Пластик для 3D принтерів від цих виробників виготовлений з сировини вищої якості за європейськими стандартами з жорсткими допусками. Використовуючи PLA пластик Verbatim або Devil Design, Ви отримаєте кінцевий виріб найвищої якості.

Фізико-хімічні параметри пластику PLA

Щільність (23 оС), г/см3 1.22 — 1.26
Межа текучості при розтягуванні (23 оС), МПа 60-77
Міцність при розтягуванні (23 оС), МПа 53
Модуль пружності при розтягуванні (23 оС), МПа 3500
Відносне подовження при розтягуванні (23 оС), % 3,8-4
Модуль пружності при вигині (23 оС), МПа 2300-2800
Ударна в'язкість по Шарпі (з надрізом, 23 оС), кДж/м2 5,2-7.3
Твердість по Роквеллу (23оС) R70 — R90
Водопоглинання (23оС, рівноважний, при зануренні), % 0.3 — 4
Типова усадка, % 0.01 — 0.05
Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння