Blog navigation

Останні статті

ABS - пластик для 3D друку. Опис і порівняння

8641 переглядів

ABS. Вступ

Швидше за все ви знайомі з ABS пластиком, так як це найбільш популярна пластмаса. Сьогодні ви можете знайти його скрізь. ABS пластик використовують для виготовлення велосипедних шоломів, конструктора LEGO, трубопровідних систем, музичних інструментів, столярних виробів, побутової техніки, клавіатури, іграшок, каноє, виробів медичної техніки і навіть телевізорів з плоским екраном і моніторів.ABS пластик (акрилонітрил-бутадієн-стирол) для 3D друку, в основному, виготовляється у вигляді ниток, намотаних на котушку. Стандартні діаметри ниток пластика 1,75 мм і 2,85-3,0 мм. Середнє припустиме відхилення знаходиться в межах 0,05-0,1 мм. В такому вигляді пластик дуже зручно використовувати на сучасних настільних 3D принтерах.

3D-друк ABS пластиком

ABS-пластик є одним з найпопулярніших в світі матеріалів для 3D друку, тому що він досить міцний, і їм відносно легко друкувати. Він може бути використаний для виготовлення функціональних 3D друкованих деталей і для прототипів.Деталі, надруковані ABS пластиком, можна відшліфувати або згладити за допомогою ацетону. Просунуті користувачі виявили, що видиму ступінчастість шарів, утворену при 3D друку ABS пластиком, можна істотно зменшити, впливаючи на готову деталь парами ацетону. Цей метод дозволяє користувачам отримувати гладкі глянцеві прототипи ABS. Також під впливом парів ацетону деякі готові частини моделі можна об'єднати.Температура склування (температура, при якій пластик починає розм'якшуватися) ABS становить 105 ºC. Тому при розробці прототипу деталі необхідно враховувати температуру експлуатації готового виробу. Якщо деталь буде використовуватися при температурі більше 105 ºC, ABS пластик буде розм'якшуватися і деформуватися.Завдяки своїм природним характеристикам, нитка ABS пластику має однорідну структуру, за рахунок чого легко розплавляється в екструдері, не засмічуючи сопло. Однак, після виходу з екструдера, при охолодженні він стискається. Усадка ABS пластику може привести до розтріскування або розщепленню шарів у міру збільшення висоти об'єкта. Саме з цієї причини обов'язковою умовою є наявність платформи з підігрівом. Також бажано, щоб у приміщенні підтримувалася постійна температура, і не було протягів, які можуть прискорити охолодження, а, отже, і деформацію матеріалу.

ABS. Переваги для 3D друку

  • ABS є досить міцним пластиком, якщо друкувати з дотриманням певних умов для отримання хорошої адгезії шарів.
  • ABS досить гнучкий, тому під тиском він гнеться, а не розтріскується.
  • ABS термостійкий і ударостійкий, тому підходить для автомобільних аксесуарів і чохлів для телефонів.
  • Механічна міцність і ударна в'язкість ABS дозволяють його використовувати в багатьох галузях промисловості. Він відмінно підходить для використання при високих температурах, в умовах підвищеної пошкоджуваності елементів запчастин та інших несприятливих умовах. При цьому ABS пластиком можна роздрукувати іграшки, обручки, офісні набори, чохли для телефонів, руків'я ножів, всілякі пристосування для домашнього побуту і багато іншого. Загалом, ABS – ідеальний матеріал для більшості об'єктів.

ABS. Недоліки для 3D друку

Якими б перевагами не володів ABS пластик, ви все одно повинні враховувати деякі недоліки, коли здійснюєте 3D друк ABS пластиком.

Контроль температури. 3D друк з ABS пластику має дуже повільно охолоджуватися, в іншому випадку виріб може розтріснутися або расслоиться. Якщо ваш 3D принтер оснащений закритим корпусом-шанс отримати ідеальний друк значно збільшується.

Загальні проблеми. Скручування і деформація також є поширеною проблемою при 3D друку ABS пластиком. Це особливо справедливо для високих об'єктів.

Недоліки друку ABS пластиком

Сонячне світло. Попадання прямих сонячних променів на ваш об'єкт також може викликати пошкодження, тому для деяких зовнішніх деталей доцільніше використовувати PET (PETG).

Запах. При нагріванні ABS пластик виділяє неприємний запах. Тому при 3D друку ABS пластиком вам варто подбати про витяжці або організувати віддалене керування.

Якщо у вас виникли складності при 3D друку пластиком ABS - ви можете замовити 3D друк на сайті компанії 3D4U.

ABS. Утилізація

Нитка ABS виробляється не з поновлюваних джерел і не є біорозкладаної. Теоретично тривимірні відбитки можуть бути перероблені, але при цьому ви витрачаєте багато енергії і отримуєте багато відходів. Якщо ви фахівець із захисту навколишнього середовища, подумайте двічі, перш ніж переробляти нитку ABS.

Пластик ABS не токсичний при 3D друку. Тільки при дуже високих температурах (400 °C) матеріал розкладається на бутадієн (є канцерогенним для людини), акрилонітрил (теж потенційний канцероген) і стирол.

Вироби з ABS пластику не безпечно використовувати з харчовими продуктами, особливо теплими або гарячими.

ABS. Які альтернативи?

PLA є гарною альтернативою нитки ABS. Він виготовлений з біополімеру (наприклад, кукурудзи або цукрової тростини), їм легко друкувати і його виробляють зі всілякими композитами. Наприклад, в PLA додають металеві порошки (сталь, мідь, бронза), дерево, пісок, каву і навіть коноплю.

PET і PETG – також вважається відповідною альтернативою ABS. Він не Гідрофобний, не схильний до скручування і деформації під час охолодження, і набагато міцніший, ніж ABS. Швидше за все, ви знайомі з цим матеріалом. З нього виготовляють пластикові пляшки.

ABS. Ціна

Ціна за 1 кг коливається від 14 $ до 60 $. Такий розкид цін обумовлений якістю нитки для 3D друку. Купуючи ABS пластик за нижчими цінами, ви наражаєте на небезпеку своє здоров'я, а також якість і міцність кінцевого виробу.  Виробники якісної нитки ABS строго дотримуються норм стандартів по хімічному складу нитки, її геометричним розмірам і рівної намотування на котушку.

На сайті компанії 3D4U ви можете купити ABS пластик преміум якості від світового бренду Verbatim, а також пластик ABS+ польського виробника Devil Design. Вартість за 1 кг нетто коливається в межах 23-33 $.

ABS. Правильні налаштування для 3D друку

Новачки можуть зіткнутися з істотною проблемою при визначенні відповідних налаштувань для 3D друку ABS. Немає жодної однакової котушки і характеристики пластиків навіть від одного виробника можуть відрізнятися.

Переконайтеся, що ви виконуєте наступні базові умови:

Закрийте 3D принтер. Температура склування пластика ABS 105 °С. При підтримці в процесі 3D друку всередині камери 3D принтера температури 105 ± 15 °C Ви отримаєте якісний і міцний виріб без розтріскування і розшарування.

Використовуйте нагріту платформу (ліжко). Встановіть температуру близько 110 °C. Додатково збільшити адгезію вам допоможе 3D Лак для друку (3DLac) або каптон. Якщо виріб все одно відлипає – використовуйте рафт (raft).

Експериментуйте з температурою. Встановіть температуру сопла 230 °C і почніть свій шлях з цієї позначки.

Якщо при цій температурі ви бачите безліч тонких пластикових ниток між елементами вашого проекту, і пластик випливає – знизьте температуру на 5 °C

Якщо пластик відлипає, деталі не міцні, а поверхня шорстка-збільште температуру на 5 °C.

ABS. Які кольори доступні?

 кольори ABS

Відмінна новина-вибір кольорів досить великий. У магазині компанії 3D4U пластик ABS представлений в широкому колірному діапазоні (25+ відтінків), включаючи напівпрозорі варіанти.

ABS. Як правильно його зберігати?

ABS необхідно зберігати в сухому закритому місці з вологопоглиначем, оскільки пластик поглинає вологу з повітря, що ускладнює і навіть робить неможливим подальше використання котушки для 3D друку. Якщо ваша котушка з ABS пластиком набрала вологи, ви навіть можете почути це в процесі друку. Вологий ABS втрачає свої механічні властивості і стає крихким і ламким.

Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння