Blog navigation

Останні статті

ABS+: Правда чи вигадка?

7195 переглядів

Основна характеристика

ABS (Акрилонітрил-бутадієн-стирол)був одним з перших матеріалів, використовуваних в 3D-друку, і на сьогодні він залишається також і одним з найбільш популярних і найбільш використовуваних 3D-пластиків завдяки таким своїм основним перевагам, як довговічність, термо - та ударостійкість і низька ціна.

Однак, крім ряду переваг, цей матеріал володіє також і деякими недоліками. І одним з них є схильність даного пластику до згортання при охолодженні, що може привести до деформації та відшарування надрукованій деталі від платформи.

Одним зі способів уникнути даної проблеми є звичайна заміна філамента на більш зручний і простий. Таким пластиком може виступити PETG, але нерідко така заміна неможлива, коли 3Д друк вимагає певні властивості матеріалу, властиві ABS. В такому випадку допоможе саме ABS+.

Головною метою створення пластика АБС+ є пошук розв'язання проблеми відшарування і згортання звичайного АБС, зберігаючи в той же час його головні переваги у друку. Нижче ми розглянемо, чи дійсно ця оновлена версія пластику справляється з поставленими завданнями, і чи варто купити ABS+ замість звичайного ABS.

Значок "+" в кінці назви є лише комерційним позначенням і не свідчить про якийсь особливий склад матеріалу. Існують і інші назви цієї покращеної версії АБС в залежності від виробника, але в цій статті ми будемо використовувати саме термін "ABS+/Plus" для позначення всіх типів ABS-пластика, що відрізняються низьким рівнем згортання і відшарування.

Назва ABS+, як і сам філамент, спочатку пішла від компанії eSun, але є й інші компанії, що виробляють цей пластик, наприклад: Trideus, Fiberology, а також Devil Design.

ABS+ vs ABS
Порівняння параметрів

Параметри друку

Температура 3D-друку ABS+ зазвичай відповідає температурі друку звичайного ABS: 210-250°C. Але, наприклад, виробник пластику Devil Design пропонує температуру 230-240°C.

Попри те, що рівень усадки й деформації ABS+ дійсно нижче, все одно рекомендується використовувати підігріваєму платформу 3D принтера при його друку. Рекомендована температура платформи 80-110°C, що також відповідає значенням стандартного АБС.

Якість друку

Як вже було сказано вище, основною проблемою звичайного ABS-пластику є його згортання і деформація. Тому для отримання кращих і якісніших результатів 3Д друку користувачі й переходять від звичайного АБС до АБС Плюс. І, хоча робота з удосконаленим пластиком, як і раніше, вимагає належного контролю та уваги, все ж АБС+ дійсно значно покращує якість друку. Існує навіть думка, що ABSPlus за якістю друку ближче швидше до PLA, ніж до стандартного ABS, завдяки меншому згортанню.

З метою поліпшення адгезії матеріалу рекомендується придбати для свого 3Д-принтера магнітні столи або термокилимки, а для досягнення кращих результатів адгезії можна також купити клей для 3D друку. Клей 3D PrintFix Strong ідеально підійде для нагрівальних платформ вашого принтера.

Безпека

З яким би філаментом ви не працювали, питання безпеки органів дихання при друку завжди буде займати важливе місце. І особливо це стосується друку обох видів ниток АБС через виділення ними шкідливих парів при плавленні. Тому, працюючи з даними видами пластику, переконайтеся, що ваше приміщення добре провітрюється, щоб уникнути накопичення в ньому небезпечних випарів.

Ціна

Найчастіше ціна залежить від виробника, і нерідко покращений ABS+ коштує дорожче, ніж стандартний ABS-пластик. Однак ми пропонуємо вам сертифікований ABS+ пластик від Devil Design за низькою ціною, ідентичною вартості PLA пластику.

Варіанти кольору

АБС+ надає не меншу колірну палітру, ніж стандартний АБС, а тому може задовольнити абсолютно різноманітні запити любителів друкувати кольорові моделі.

Порівняння з іншими видами пластику

ASA

Акрилонітрилстиролакрілат (ASA) за своїм механічним і термічним характеристиками дуже схожий з ABS, має такі ж застереження з безпеки друку, але більш стійкий до впливу ультрафіолетових променів, що дозволяє використовувати його на відкритому повітрі. Пластик ASA так само, як і ABS, не відрізняється легкістю в друку, але все ж менш схильний до деформації, ніж стандартний ABS, що робить його ближче за характеристиками саме до ABSPlus.

PETG

Якщо вам при друку потрібні певні механічні переваги та властивості ABS+, то пластик PETG може стати відмінною заміною, тому що він безпечніше і легше у друку. Але при цьому також PETG має меншу стійкість до високих температур, ніж ABS+, тому якщо вам важлива буде висока термостійкість для вашої надрукованій моделі, то краще підійде саме ABS+.

PLA

На цей час PLA, мабуть, є самим використовуваним і популярним матеріалом для 3D-друку та існує в дуже великій варіації кольорів і видів. Друк з PLA відрізняється легкістю і високою точністю деталей, крім того, він набагато безпечніше, ніж друк пластиків на основі стиролу. Однак є й мінус: деталі з PLA характеризуються низькою стійкістю до ударів і термостійкістю у порівнянні з деталями з ниток ABS+.

Підбиваючи підсумки

Якщо ваш 3D-друк вимагає певних механічних і термічних властивостей, які може дати пластик ABS, тобто висока ударо - і термостійкість, то кращим рішенням буде пластик ABS+. Він повноцінно замінить стандартний матеріал, при цьому поліпшивши якість друку шляхом зниження рівня деформації та згортання.

Але пам'ятайте, що при друку ABS, так і ABS+ необхідно дотримуватись заходів обережності, тому намагайтеся друкувати цими матеріалами в добре провітрюваному приміщенні, щоб не дихати шкідливими випарами.

Категорія: Основи 3D друку
Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння