Blog navigation

Останні статті

PLA, ABS, PETG. В чому різниця?

13974 переглядів

Перш ніж купити пластик для 3D-принтера кожен замислюється про необхідні властивості свого майбутнього творіння. У цій статті ми розглянемо основні параметри лідерів серед філаментів для FDM 3D-принтерів.

PLA, ABS і PETG - одні з найпопулярніших і легкодоступних матеріалів для 3D-друку. Але те, що вони легко доступні, не означає, що вони однаково підходять для будь-якого завдання друку.

Хоча PLA пластиком найлегше друкувати, він не самий міцний. ABS часто використовується, коли вимагається підвищена довговічність деталі, але при нагріванні він може мати неприємний запах. ПЕТГ - відмінний вибір, коли потрібна безпека харчових продуктів, і він володіє відмінними властивостями міцності та довговічності, але поступається в термостійкості.

У цій статті ми детально розглянемо переваги та недоліки всіх трьох матеріалів. Ми також проведемо порівняння їх основних властивостей для 3D-друку.

PLA

Полімолочна кислота (PLA) — це пластик на рослинній основі, який зазвичай складається з кукурудзяного крохмалю в якості основної сировини. Як термопластичний полімер, виготовлений з поновлюваної сировини, він повністю біорозкладаний. PLA - найпопулярніший з трьох матеріалів.

Переваги

PLA пластиком надзвичайно легко друкувати. Зазвичай він витікає з сопла вашого 3D-принтера без будь-яких проблем із засміченням, і в порівнянні з іншими нитками PLA має відносно низьку температуру друку. Можливо, найбільшою перевагою друку з PLA є її дешевизна. Вартість 1 кг PLA знаходиться в межах від 15 до 30 доларів. Різниця в ціні обумовлена чистотою матеріалу, стабільністю діаметра і якістю сировини. У нас ви можете купити PLA 1.75 або PLA 2.85 преміум якості від європейського бренду Devil Design. Польська компанія ретельно стежить за дотриманням всіх норм і вимог європейських стандартів.

Недоліки

Нитка PLA має тенденцію деформуватися або плавитися в умовах високої температури, що робить її непрактичною для деталей, що вимагають термостійкості. Це стосується навіть спекотних умов навколишнього середовища, таких як приладова панель автомобіля в сонячний літній день.

Ще один недолік PLA в тому, що це крихкий матеріал. При ударі він має тенденцію руйнуватися. Таким чином, він менш міцний, ніж ABS або PETG, що робить його більш відповідним для естетичних цілей, ніж для механічних.

АВЅ

Акрилонітрилбутадієнстирол (ABS) — це непрозорий термопласт, який зазвичай використовується в побутових і споживчих товарах. Після PLA це один з наступних за популярністю типів філамента. Крім 3D-друку, ABS також добре підходить для лиття під тиском і механічної обробки.

Переваги

ABS - міцний і довговічний матеріал. Володіє хорошою стійкістю до нагрівання та ударів.

Матеріал буде жолобитися і гнутися перед тим, як зламатися, що робить його відмінним варіантом для предметів, які часто використовуються в повсякденному житті. Довговічність АБС також сприяє його використанню для функціональних деталей.

Ще одна перевага - легкість обробки друку з АБС-пластику. Оскільки цей матеріал реактивен з ацетоном, існують методи згладжування, які можна використовувати при постобробці відбитків з ABS-пластика.

Недоліки

При друку АБС виділяються токсичні пари, що ускладнює роботу з ниткою. Вам знадобиться або корпус з системою фільтрації, або окрема, добре провітрювана кімната, де ви зможете друкувати.

ABS дуже чутливий до змін температури, тому рекомендуються принтери з столом з підігрівом, а також закритим корпусом. Коливання температури можуть призвести до деформації та появі тріщин на деталях. Корпус допоможе підтримувати задану температуру під час друку.

Щоб частково уникнути цих проблем ви можете купити ABS+. ABS+ — це покращена формула філамента ABS з більш низьким коефіцієнтом усадки матеріалу.

Ще один недолік ABS - його чутливість до УФ-випромінювання. З-за надмірного впливу ультрафіолетового випромінювання АБС стає крихким, що істотно знижує його міцність і довговічність. Так що краще не використовувати ABS для зовнішніх робіт.

PETG

Поліетилентерефталат гліколь (PETG) являє собою термопласт, властивості якого роблять його гарним претендентом на функціональні об'єкти. В традиційному виробництві його часто використовують для виготовлення пляшок для води й харчових контейнерів.

Переваги

ПЕТГ вважається харчовою ниткою. Ви можете використовувати його для виготовлення речей, які будуть стикатися з їжею, наприклад, кухонних приладів, контейнерів і т. д. Враховуючи його термостійкість, його можна мити в посудомийній машині (при певній температурі). Матеріал також міцний і володіє високою ударостійкістю.

Недоліки

Як і АБС, ПЕТГ чутливий до ультрафіолетового випромінювання, що означає, що його краще за все використовувати всередині приміщень. Під впливом ультрафіолету ПЕТГ стане надмірно крихким і неміцним, що зробить будь-які предмети марними.

Філамент PETG схильний додавати додаткові нитки під час друку, що часто призводить до «волохатих» виробів. Це пов'язано з високою температурою, необхідної для друку, яка дозволяє філаменту вільно текти, але змушує пластик залишати тоніці нитки при переміщенні між двома точками.

Інший недолік, хоча і менший, полягає в тому, що ПЕТГ схильний до подряпин. Для деяких користувачів це може не мати ніякого значення, але для інших це було б абсолютним порушенням умов угоди.

Проте, переваги ПЕТГ значно перевершують його недоліки, що дає вам можливість купити PETG для друку міцних функціональних виробів, а також виробів, сумісних з їжею.

Порівняння PLA, ABS, PETG

У цьому розділі ми проведемо швидке порівняння трьох матеріалів з точки зору друку і загальних властивостей матеріалів.

Температура

PLA: 175-200 ° C, платформа з підігрівом не потрібна, але рекомендується від 50 ° C до 60 ° C

ABS: 230-250 ° C, температура стола від 90 ° C до + 110 ° C

PETG: 230-265 ° C, платформа з підігрівом не потрібна, але рекомендується від 70 ° C до 80 ° C

Корпус

Для друку PLA пластиком корпус не потрібен.

АБС досить чутливий до протягів. Хоча це не є абсолютно необхідною умовою, проте ви отримаєте серйозну вигоду від корпусу. Збереження тепла всередині камери друку допомагає запобігти викривлення і розтріскування.

Для друку PETG пластиком корпус не потрібен.

Постобробка

PLA: Шліфування і ґрунтування є основними методами. Не існує безпечних хімічних речовин, які можна було б використовувати для обробки відбитків PLA.

ABS: відносно легко згладити ABS з допомогою ацетону, і теоретично це все, що вам потрібно.

PETG: для згладжування PETG можна використовувати етилацетат. Шліфування та ґрунтування — це перевірені методи, які підходять для відбитків PETG.

Міцність і довговічність

PLA вважається філаментом низької та середньої міцності, з огляду на його низьку термостійкість і хімічну стійкість. Він також має тенденцію руйнуватися при ударі.

ABS вважається пластиком середньої та високої міцності, оскільки він швидше згинається, ніж ламається, і має більш високу ударну, теплову та хімічну стійкість, ніж PLA.

ПЕТГ також вважається матеріалом середньої та високої міцності. Здебільшого він схожий на АБС, але перевершує по міцності, особливо коли мова йде про навантаження, додане в тому ж напрямку, що і лінії шарів.

Токсичність і запах

PLA має слабкий запах і не токсичний.

ABS має сильний запах і деяку токсичність. Тому їм краще над усе друкувати в добре провітрюваному приміщенні.

ПЕТГ не має запаху і не токсичний.

Гігроскопічність

Усі троє дуже гігроскопічні, тому краще за все зберігати ці матеріали закритими з волого осушувачем, а також сушити їх після тривалого простою.

Кращі варіанти використання

PLA краще над усе підходить для друку моделей без особливих функціональних вимог.

ABS часто використовується для друку функціональних частин, які повинні бути міцними та легкими - наприклад, в корпусі апарата.

PETG - хороший варіант для предметів, які будуть контактувати з їжею чи напоями. Це також відмінний претендент для друку функціональних деталей.

Сподіваємося, що наш огляд допоможе вам вибрати та купити філамент, що найбільш підходить під ваші задачі

Категорія: Основи 3D друку
Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння