Blog navigation

Останні статті

Ender 3 Pro vs Ender 5 Pro: Відмінності

5294 переглядів

3D-принтери серії Ender мають репутацію неперевершеного співвідношення ціни і якості.

Останні кілька років попереднього десятиліття були дуже захоплюючими у світі 3D-друку. Було випущено безліч малобюджетних 3D-принтерів, що зробило хобі більш доступним, ніж коли-небудь раніше.

Обладнання, яке безперечно справило фурор в економічному сегменті, — це Creality Ender 3. Creality досягла успіху завдяки запаморочливо гарному співвідношенню ціни і якості.

Крім того, виробники по всьому світу люблять його за відкритий вихідний код, і він залишається одним з найкращих варіантів серед малобюджетних 3D-принтерів.

Незабаром після того, як Ender 3 був випущений на початку літа 2018 року, Creality вирішила додати деякі оновлення до машини та випустила новий Ender 3 Pro, який йшов за більш високою ціною.

Але на цьому історія не закінчується. Creality продовжувала покращувати свої принтери та в кінці 2018 року випустила Ender 5. Ender 5 - це принтер кубічного типу, який повинен бути кращим у порівнянні з Ender 3 Pro, але з ще трохи більш високою ціною.

Серія Ender Creality забезпечує чудову якість

Серія Ender Creality забезпечує чудову якість (Джерело: reddit)

Попри те, що ціни на кожну з нових моделей відразу після випуску були вище, з плином часу вони трохи знизилися, що ускладнює вибір між принтерами Ender.

Ми розповімо про відмінності між Ender 3 Pro та Ender 5 Pro і, сподіваємося, зможемо допомогти вам прийняти важке рішення про вибір між ними.

Учасник №1. Creality Ender-3 Pro

Як вже згадувалося раніше, Ender 3 Pro повинен бути покращеною версією Ender 3. Хоча непідготовлена людина може і не помітити ніяких відмінностей між Pro і звичайним Ender 3, їх кілька.

 Ender-3 Pro – покращена версія Ender-3

Ender-3 Pro – покращена версія Ender-3

Перш за все, однак, варто відзначити, що, всупереч позначенню «Pro», в машину не додано «професійні» функції. Наприклад, чимало очікували від Pro нового екрану користувальницького інтерфейсу, Wi-Fi, автоматичне вирівнювання платформи та аналогічні оновлення, але модернізації Pro іншого характеру.

Найбільш помітною з них є алюмінієвий профіль 40 x 40 напрямної осі Y. Це оновлення забезпечує більшу стабільність роботи принтера і, таким чином, дещо кращі загальні результати.

Ще одним поліпшенням є нове джерело живлення, яке забезпечує швидкий нагрів друкованої платформи та менше шуму при друці. Creality також додала нову, так звану магнітну платформу для друку «C-MAG». Хоча це хороша ідея для оновлення, іноді буває важко правильно розташувати її, оскільки вона не прив'язується до одного і того ж місця кожен раз.

Для поліпшення Ender ви можете купити карборундове скло для Ender-3 (Pro/V2), яке має рівну поверхню і відмінну адгезію.

Можливо, аспект Pro, що найбільш розчарував, — це процес вирівнювання платформи. Всі сподівалися, що Creality додасть в машину автоматичне вирівнювання столу, але, схоже, деякі бажання не завжди збуваються. Інші характеристики залишаються ідентичними базової версії Ender-3. Обсяг складання 220 x 220 x 250 мм, поряд з тими ж параметрами дозволу, швидкості друку і так далі.

Ціни на Ender 3 Pro в Україні варіюються від 300 до 350 доларів, але є це найкращим варіантом у порівнянні з Ender 5 Pro? Продовжуйте читати, щоб дізнатися!

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Область друку 220 x 220 x 250 мм
Сопло 0.4 мм
Діаметр пластику 1,75 мм
Температура платформи 110 ℃
Максимальна швидкість друку 180 мм/с
Дозвіл шару 0.1-0.4 мм
З'єднання SD-карта
РК-екран Так
Точність друку +/- 0.1 мм

Учасник №2. Creality Ender-5 Pro

Creality Ender 5 Pro поєднує в собі кращі елементи Ender 3 Pro в більш великий кубічний формат. Відхід в дизайні від Ender 3s очевидний вже при простому погляді на принтер. По-перше, рама на 4-х профілях підвищує загальну стабільність принтера. Крім того, у порівнянні з Ender 3 Pro Ender 5 має більший обсяг складання, додаючи на 50 мм більше до осі Z. Розміри обсягу друку по осях X і Y залишаються такими ж самими.

Ender-5 Pro – покращена версія Ender-5

Ender-5 Pro – покращена версія Ender-5

Ендер-5 вимагає деякої збірки, перш ніж його можна буде запустити в роботу. Гарна новина полягає в тому, що процес складання став простіше, ніж раніше. Осі поставляються попередньо зібраними, а це означає, що користувачам потрібно лише встановити їх на основу і під'єднати декілька проводів. В середньому 30 хвилин достатньо, щоб зробити роботу.

Що стосується продуктивності, то Ender 5 забезпечує відмінні результати друку, очевидно, завдяки переробленим осям. На відміну від більшості принтерів, натхнених Prusa, друкувальна головка Ender 5 рухається вздовж осей X і Y.

Ми повинні були сюди включити відмінність між материнськими платами Ender-3 та Ender-5. Але з середини 2020 року всі 3D-принтери серії Ender-3 поставляються з тихою материнською платою v4.2.2., тому ці відмінності втратили свою актуальність.

Ще один спільний компонент Ender 3 Pro та Ender-5 Pro - це магнітна платформа для друку. Попри те, що це гарне покращення, перші шари мають тенденцію «впікатися» в неї, із-за чого магнітний стіл виглядає зношеним.

Варто відзначити тефлонову трубку Capricorn, яка включена в комплект Ender-5 Pro. Маленький внутрішній діаметр трубки запобігає деформації пластика всередині неї, що дозволить вам друкувати гнучким пластиком TPU і його аналогами.

Це суттєва відмінність від Creality Ender-3 (Pro/V2), бо друк гнучким філаментом на цієї серії може стати для вас серйозним викликом.

Ще одна важлива модернізація Ender-5 – це суцільнометалевий екструдер, що забезпечує стабільну подачу нитки. Вдосконалений металевий екструдер оснащений регульованим гвинтом, завдяки якому користувачі можуть налаштовувати притиск механізму екструдера, щоб він найкращим чином підходив до вибраного філаменту.

Ціни на Ender 5 Pro в Україні варіюються від 435 до 515 доларів. Тепер, розглянувши базові параметри обох учасників, нумо поставмо їх голова до голови, щоб побачити, чи варто платити більше!

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Область друку 220 x 220 x 300 мм
Сопло 0.4 мм
Діаметр пластику 1,75 мм
Температура платформи 110 ℃
Максимальна швидкість друку 180 мм/с
Дозвіл шару 0.1-0.4 мм
З'єднання SD-карта, USB
РК-екран Так
Точність друку +/- 0.1 мм

Порівняння Ender-3 Pro та Ender-5 Pro

Глянувши на Ender 3 Pro, так і на Ender 5 Pro, прийшов час порівняти їх, риса за рисою.

Область друку.

Нова конструкція рами Ender 5 Pro забезпечує на 50 мм більше місця по осі Z проти Ender 3 Pro. Між тим розміри осей X і Y залишаються незмінними.

Хотенд і платформа.

Ender-3 та Ender-5 мають одну і ту ж гнучку магнітну платформу. Вона виконує свої функції, але ми полюбляємо скляну платформу, як на Ender-3 V2. Карборундове скло забезпечує відмінну адгезію, гладку поверхню і легке зняття виробів з платформи.

Що стосується хотенда, то зі своїм суцільнометалевим екструдером і якісної PTFE трубкою Capricorn в цій битві Ender-5 Pro однозначно бере першість.

Збірка.

Обидва принтери вимагають деякої збірки, перш ніж їх можна буде пустити в роботу. Хоча деяким любителям цей процес напевно сподобається, ми вважаємо збірку Ender 5-Pro більш приємною роботою завдяки оновленому керівництву користувача.

Якість друку.

Дивлячись на специфікації обох принтерів, можна подумати, що вони працюють однаково. Однак тут битва виграна Ендер-5 Про. Це відбувається як завдяки зміненому руху механізму при друку, так і завдяки кращої стабільності кубічної рами. На відміну від Ender 3 Pro, чия друкувальна головка рухається лише вздовж осі X, Ender 5 Pro рухається як по осі X, так і по осі Y.

Різниця в ціні.

Хоча ціни на 3D-принтери в Україні залежать від величезної кількості логічних і не дуже факторів, середня різниця між Ender 3 Pro та Ender 5 Pro становить близько 130-150 доларів.

Висновки. Чи варто витрачати більше на Ender-5 Pro

Як звичайно, не можна сказати, що один принтер дійсно краще іншого, через те, що все залежить від потреб споживача, його побажань і, зрештою, бюджету. З усім тим можна сказати кілька речей.

Хай і незначна, але різниця в якості друку між двома машинами існує. І тут однозначно виграє Ендер 5. Крім того, не забувайте, що Ender 5 володіє збільшеним об'ємом побудови та поліпшеним екструдером. Але чи варто це додаткових 130 баксів? Якщо коротко, то Ender 5 Pro того вартий.

Якщо вам подобається зовнішній вигляд Ender 5, і ви хочете отримати більш високу продуктивність і більший об'єм друку, ймовірно, має сенс витратити трохи більше грошей, якщо вам це дозволяє бюджет.

З іншого боку, якщо додатковий обсяг збірки не є для вас необхідною функцією, і ви готові витратити деякий час і гроші на оновлення, Ender 3 Pro може бути кращим вибором. Майте на увазі, що за 130 доларів або менше, ви можете оновити або доповнити свій Ender-3 і значно підвищити зручність використання і продуктивність. Ми на регулярній основі пишемо в нашому блозі статті про всілякі апгрейди Ender-3.

Сподіваємося, вони вам допоможуть і проведуть по цьому захопливому шляху без ускладнень.

Ще одним фактором на користь Ender-3 може бути фактичний розмір машини. Якщо у вас мало місця, то Ender-3 Pro напевно підійде вам найкраще, оскільки його габарити менше.

Остаточний вердикт.

Якщо у вас мало місця і грошей, то ви можете купити Ender 3 Pro. І це буде усвідомлений і аргументований вибір. Тим більше що при ціні всього в 300$, він забезпечує дуже гідний рівень якості друку.

Якщо ви маєте простір у своєму офісі або будинку і готові витратити трохи більше, то вам варто купити Ender-5 Pro, який вже неодноразово ставав переможцем серед безлічі номінацій настільних 3D-принтерів.

Вдалого друку!

Теги : Creality, Ender-3, Ender-5
Категорія: Огляди 3D
Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння