Blog navigation

Останні статті

10 поліпшень для вашого Ender-3

20338 переглядів

Ender 3 – це чудовий принтер для дому і малого бізнесу. Ви можете купити Ender 3 приблизно в 10 разів дешевше щодо багатьох настільних принтерів. Тому, якщо ви плануєте якийсь стартап або просто хочете використовувати принтер для хобі, 3D-принтери серії Ender можуть стати відмінною відправною точкою для занурення у світ 3D-друку.

Завдяки наймасштабнішої спільноти шанувальників 3Д принтерів Ендер, в мережі можна знайти приклади практичних і корисних поліпшень вашого принтера. Ми зібрали деякі з них і в цій статті хочемо познайомити вас з бюджетними варіантами апгрейду вашого принтера.

Припустимо, ви вже зібрали свій Ender-3, слідуючи інструкціям, опублікованими ентузіастами та любителями 3D-принтерів Creality. Ви зібрали його добре, відрегулювали притискання роликів, вирівняли всі вали. Якщо це так, то ви вже на крок попереду тих, хто зібрав свій Ender-3, просто дотримуючись інструкції, що входить в комплект. З усім тим, є кілька модернізацій, які покращать продуктивність і безпеку роботи Ender 3, і в цій статті ми хочемо розповісти вам про них.

1. Прошивка.

Marlin - найпопулярніша у світі прошивка для 3D-принтерів. Вона є безкоштовною і має відкритий вихідний код.

Marlin підтримує як 8-, так і 32-бітні материнські плати 3D-принтерів. Прошивка Марлін дозволяє реалізовувати зростаючу кількість корисних функцій, що підвищують безпеку та продуктивність вашого 3D-принтера. Для Ender 3 є базові попередньо налаштовані файли конфігурації, які можна завантажити прямо на материнську плату принтера, якщо у неї є завантажувач.

Досвідченим мейкерам сподобається величезний набір функцій Marlin для Ender 3s. Однак майте на увазі, що зі стандартної материнської плати на 3 і Pro у вас буде обмежений обсяг пам'яті (наприклад, 1284 біт для Ender 3). Відповідно, якщо ви хочете додати додаткові можливості, вам, імовірно, доведеться вимкнути деякі основні функції, щоб заощадити місце.

Корисні функції прошивки Marlin включають можливість додавання автоматичного калібрування і датчика закінчення филамента.

Крім того, ви можете скористатися функціями налаштування нагріву, які забезпечують більш точний спосіб підтримання постійних температур хотенда і столу.

Ще одна функція, яку нещодавно додала Marlin, - це Linear Advance, яке дозволяє регулювати утворення напливів на кутах надрукованих деталей.

У цілому Marlin - це складне програмне забезпечення з майже необмеженими можливостями, яке допоможе вашому принтеру працювати краще. Це прекрасний варіант, як для майстра-аматора, так і для досвідченого інженера.

2. Конектори блоку живлення материнської плати.

Блок живлення і материнська плата в Ender-3 розраховані на швидкий монтаж. З корпусу блока живлення і з материнської плати виходить комплект готових кабелів. Для підключення блоку живлення на материнській платі використовуються дроти з роз'ємами типу XT60, які повинні витримувати постійний струм не менше 60 А, що в цілому забезпечує хороший запас міцності. Проблема в тому, що, принаймні, в деяких примірниках Ender-3, ці роз'єми змонтовані неправильно, що призводить до помітного нагрівання навіть за 10-20 А.

Ефективний спосіб виправити цю неполадку – просто паяти дроти до конекторів, створюючи герметичне і надійне з'єднання. Використовуйте термоусадкову трубку для ізоляції. В цілому на реалізацію цього поліпшення ви витратите 10-20 хвилин, якщо у вас вже є досвід пайки.

3. Захисний кожух для вентилятора материнської плати

В корпусі керуючої електроніки встановлений вентилятор охолодження. Це добре. Активне охолодження материнської плати має позитивний вплив на надійність роботи принтера при тривалому друкуванні, а також при високій температурі навколишнього середовища.

Проблема в тому, що вентилятор встановлений на верхній кришці корпусу, тобто прямо під робочою платформою. Під час роботи він втягує повітря, а також відходи пластикових ниток, які можуть легко його заблокувати. Рішення – додати захисний кожух на кулер. Одна з найбільш популярних моделей для 3D-друку викладена на thingiverse користувачем Admant77.

Завантажити захисний чохол кулера материнської плати Creality Ender-3.

Захисний чохол для кулера Ender-3

Захисний чохол для кулера Ender-3 (Джерело: thingiverse)

4. Блок живлення вентилятора материнської плати.

Є ще одна проблема з вищезазначеним вентилятором. За замовчуванням він підключений до материнської плати разом з вентилятором охолодження деталей. З цієї причини він іноді працює, іноді не працює. Все залежить від того, чи включили ви охолодження ваших деталей.

Для усунення цієї проблеми приєднайте його туди, де завжди є напруга. Переріжте і заізолюйте дроти та під'єднайте його поруч з роз'ємом основного живлення.

5. Екструдер

Ender-3 оснащений простим, але досить непогано сконструйованим екструдером. З усім тим, і тут є що модифікувати.

Пружина на важелі досить слабка, і конструкція екструдера не передбачає можливості регулювання її натягу, тому підшипник недостатньо притискає нитку до ролика, що може призвести до ковзання нитки.

Ви можете легко збільшити натяг пружини, додавши звичайну надруковану шайбу, але тут може виникнути інша проблема: важіль екструдера недостатньо міцний — він може зламатися в місці кріплення підшипника.

На щастя, ефективне розв'язання обох проблем, дуже просте і дешеве. Просто надрукуйте новий більш міцний важіль з регульованим натягом пружини, сумісний із заводським підшипником і заводською пружиною.

Фідер для Creality Ender

Фідер для Creality Ender (Джерело: thingiverse)

Користувач RaffoSan виклав відмінний варіант на thingiverse. Надрукуйте цю модель, додайте 2 гвинти, 1 гайку і (опціонально) шматок тефлонової трубки. Ця невелика модифікація спрацювала для більшості користувачів настільки добре, що багато відмовилися від покупки металевої версії заводського екструдера, вважаючи це непотрібними витратами.

Завантажити покращений фідер для Creality.

6. Фітинги

Одними з компонентів, які зазвичай зношуються з часом, є муфти, що утримують PTFE трубку Боудена. Коли вони виходять з ладу, трубка Боудена від'єднується, і нитка починає намотуватися зовні принтера. Іноді, після того, як вони вийшли з ладу, ви можете повторно під'єднати трубку, але ми все-таки рекомендуємо вам відразу замінити фітинги.

Як тимчасове рішення ви можете використовувати фітинги, надруковані на 3D-принтері.

Поміняйте фітинг на Ender-3

Поміняйте фітинг на Ender-3 (Джерело: makersteve)

На thingiverse користувач bert_lz виклав друковану модель.

Завантажити фітинг

Деякі користувачі в мережі стверджують, що вони добре працюють і є відмінною заміною металевих фітингів. Але ми до цієї заміни ставимося з певною часткою скептицизму і рекомендуємо вам придбати стандартні сталеві або латунні муфти.

7. Філамент

Це не модифікація або поліпшення принтера, але хороший пластик для 3D-принтера також необхідний для отримання бажаної якості 3D-друку.

Якщо ви тільки починаєте знайомитися зі світом 3D-друку ми рекомендуємо використовувати найпростіший у використанні матеріал, тобто PLA. Крім того, що PLA - це найпростіший філамент для друку, він також є екопластиком, що робить можливим його застосування де завгодно, включаючи дім, навчальні аудиторії та навіть дитячі садочки.

Якщо ви хочете оцінити якість друку принтера, то рекомендуємо вам купити PLA 1.75 сірого кольору Devil Design. Пластик саме сірого кольору краще над усе дозволяє визначити якість друку. З іншого боку, якщо ваш друк повинен виглядати найбільш показно, ми рекомендуємо філамент Devil Design c «блискітками», наприклад, алюмінієвий, фіолетовий або чорний Galaxy. Блискучі частинки в цих матеріалах маскують «шаруватість» і шви, характерні для FDM друку.

8. Стіл для 3D-принтера

Ender-3 оснащений нагрівальним столом з алюмінієвою поверхнею, на якій встановлена чорна ПВХ накладка. Хоча самоклеюча етикетка працює непогано, але у неї є декілька недоліків. Наприклад, вона не завжди ідеально рівна. Гарне, просте і недороге рішення – це замінити ПВХ платформу на скло з карбіду кремнію, таке ж, як в Ender 3 V2.

Ми рекомендуємо вам купити скло з карбіду кремнію, що володіє рядом переваг в порівнянні з ПВХ платформою. Плюси містять в собі міцність і зносостійкість, ідеально гладку поверхню, а також чудову адгезію.

9. Адгезив для 3D-друку

Кожен власник 3D-принтера знає, що адгезія першого шару – ключовий фактор успішного друку. Яку платформу ви б не використовували, дуже важливо переконатися, що ваш перший шар надійно закріплений на платформі.

У мережі ви можете знайти незліченну кількість порад на тему, як поліпшити адгезію деталі до платформи. Поради включають використання клею-олівця, соку ABS, пива, синьої стрічки, лаку для волосся і т. д. Всі ці варіанти тою чи іншою мірою працездатні, але на початку нашого шляху ми відкрили для себе 3D Лак іспанського бренду 3DLAC і відтоді використовуємо тільки його.

Це дійсно класний адгезив, який економно витрачається і дозволяє не тільки надійно прикріпити деталь до платформи, але і безперешкодно зняти модель після повного остигання.

10. Корисності

Зрозуміло, що одна стаття не може охоплювати всі варіанти модернізації та вдосконалення вашого Ender-3. У попередніх 9 розділах ми згадали важливі апгрейди, що впливають на якість друку, а також на безпеку роботи вашого принтера. Додаткові поліпшення містять зручний ящик для інструментів, підставки для котушок, органайзер для проводів у вигляді ланцюга, великі поворотні ручки, направляючі для филамента і т. д.

Всі ці модернізації ви без зусиль знайдете на сайті thingiverse, і зможете надрукувати їх на своєму улюбленому ender-3.

Бажаємо вам успішного апгрейду і якісного друку!

Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння