Blog navigation

Останні статті

Чи варто купувати 3D-принтер? За і проти. Плюси і мінуси.

6126 переглядів

Поширення коронавірусу певним чином вплинуло на ринок 3D-друку. Попит істотно підвищився, через те, що з-за довгого перебування в 4-х стінах хтось вирішив розважити себе новим хобі, а хтось знайшов корисне застосування в 3D-друку засобів індивідуального захисту для своїх близьких, так і для масового застосування в лікувальних установах.

3D-друк бореться з коронавірусом

За останні 10 років вартість настільних принтерів істотно впала, і кількість людей, які розглядають можливість придбання 3D-принтера для бізнесу, освіти або хобі збільшилася в кілька разів.

Ми є ентузіастами цієї чарівної технології та в більшості випадків намагаємося залучити до 3D-друку як можна більше людей, з усім тим, у цій статті ми спробуємо об'єктивно оцінити переваги та недоліки адитивного виробництва і відповісти на питання «чи Варто вам купити 3D-принтер».

Доводи «ЗА» покупку 3D-принтера.

Розвиток творчих навичок.

З точки зору творчої свободи, ймовірно, немає комерційної технології, яка могла б конкурувати з 3D-друком. Хоча є кілька обмежень, 3D-принтер, як правило, добре відтворює будь-яку цифрову 3D-модель у реальному житті.

Якщо ви ставитеся до того типу людей, які люблять досліджувати творчі ідеї, тоді можливості 3D-друку практично безмежні. Ви, ймовірно, почнете з 3D-друку простих об'єктів, таких як чохли для мобільних телефонів і вази для квітів, але з часом зможете перейти до більш складних фігурок і мініатюр. Якщо ви готові витратити час, ви навіть можете навчитися створювати свої власні 3D-моделі за допомогою програмного забезпечення САПР.

Терапевтичну цінність заняття чимось, що залучає вашу творчість і уяву, неможливо недооцінити, особливо в той час, коли багатьом з нас важко робити які-небудь подорожі або особисті зустрічі. 3D-принтер – відмінні ліки проти нудьги для всіх, хто дійсно любить створювати нові цікаві, красиві, унікальні або корисні речі.

Нові знання, нові можливості.

Перше знайомство з 3D-принтером людини, у якої взагалі не було досвіду роботи з цією технологією, надасть йому прекрасну можливість дізнатися щось нове.

Навіть просто дивитися, як працює 3D-принтер, - це щось чарівне. Те, як звучить і рухається ця «футуристична машина», всі ці електронні компоненти з мерехтливими вогниками... Перше знайомство кожної людини з 3D-принтером незабутньо.

Якщо розглядати 3D-принтер як освітній посібник, то тут його ефективність безперечна. Крім того, це заняття може бути захопливий і цікавим. Фактично, 3D-принтери настільки ефективні в освітньому сегменті, що стають невідійманою частиною навчальних закладів по всьому світу.

Коли у вас є 3D-принтер, є багато галузь знань, які можна розширити. Робота з 3D-принтером і різними матеріалами охоплює безліч завдань з усунення неполадок і налаштування параметрів принтера, що неминуче дасть вам уроки електроніки, термодинаміки та інженерії.

Що стосується програмного забезпечення, більш просунуті користувачі можуть почати вчитися створювати свої власні 3D-моделі. Це абсолютно новий шлях для творчості, через те, що ви більше не будете обмежені моделями, які можна завантажити в Інтернеті.

Додаток до інших захоплень.

Одним з найбільших переваг універсальності 3D-друку є те, що він чудово поєднується з кількома іншими хобі.

Якщо вам подобається колекціонувати мініатюри та фігурки, 3D-принтер дозволить вам створювати свої власні фігурки й налаштовувати їх за своїм розсудом.

Якщо ви любите настільні та рольові ігри, ви можете активно розробляти та друкувати свої власні фішки, персонажів, кубики і т. д.

Ви любите готувати? Тут взагалі необмежений простір для творчості. Починаючи від унікальних і ексклюзивних катерів для печива і мастики і закінчуючи елегантним і вишуканим посудом для подавання вашого кулінарного шедевра.

Предмети для дому на 3D-принтері

Якщо ви захоплюєтеся дронами, 3D-друковані деталі дозволять знизити вагу вашого гаджета, і, відповідно, збільшити його швидкість і тривалість польоту.

3D-принтери використовувалися для створення всього: від зламаних меблів до деталей гітари, реквізиту і костюмів, а також предметів інтер'єру. Хоча у технології все ще є обмеження, ваша уява надає досить широкі можливості того, що ви можете робити з 3D-друком.

Навіть якщо ви не можете повністю зайнятися 3D-друком або моделюванням як хобі, ви все одно можете ефективно використовувати свій 3D-принтер для підтримки інших своїх хобі. В цьому відношенні він буде активатором ваших поточних захоплень, а не кінцевим продуктом.

Можна заробляти гроші.

Багато з тих, хто купує 3D-принтер, планують використовувати його не тільки для розваги.

Більш заповзятливі користувачі розраховують використовувати 3D-друк для надання послуг або створення індивідуальних комерційних проєктів.

Враховуючи кількість стартапів в області 3D-друку за останні пару років, ринок для цього виду бізнесу відкрито і перспективи його розвитку дуже широкі.

Однак ви повинні розуміти, що краще за все займатися 3D-друком як бізнесом, коли у вас вже є солідний досвід.

Нині ДУЖЕ БАГАТО людей займається бізнесом 3D-друку, і ринок стає все більш конкурентним. Вже недостатньо завантажувати моделі з Thingiverse і роздруковувати їх на 3D-принтері.

Тепер треба також вміти створювати свої власні моделі з нуля.

Доводи «ПРОТИ» покупки 3D-принтера.

3D-принтери займають місце і шумлять.

Найбільш поширена область друку домашнього 3D-принтера складає 20х20 см, а габаритні розміри складають близько 45х45 див. Однак 3D-принтер не існує у вакуумі — для нього також потрібно безліч витратних матеріалів та аксесуарів. Для зберігання котушок з філаментом і забезпечення достатньої вентиляції 3D-принтера вам знадобиться ще трохи вільного місця.

Всупереч тому, що багато статей про 3D-друк стверджують, що 3D-друк абсолютно безпечний, все ж не варто встановлювати принтер у вашій спальні.

Крім того, якщо вам знадобиться використовувати такі типи пластика ABS або нейлон, майте на увазі, що при нагріванні вони виділяють токсичні пари, і ви точно не захочете, щоб це впливало на ваші меблі, постільну білизну або їжу.

Якщо у вас є діти, то додатково варто подбати про безпеку. Деякі частини 3D-принтера досягають температури 250-300 °C, і не варто до них торкатися голими руками.

Багато виробників працюють над зниженням шуму робочого 3D-принтера, з усім тим, рівень шуму деяких моделей може досягати 60 дБ. Це можна порівняти з включеним пилососом.

Іноді вам доведеться друкувати великомасштабні проєкти, і друк одного виробу може зайняти 10, 20 чи навіть 100 годин. Переконайтеся, що ваш партнер і родичі поділяють ваше нове хобі... або вам і вашому принтеру скоро доведеться шукати новий будинок.

Насправді досить при виборі принтера приділити увагу такому параметру, як рівень шуму.

На сьогодні навіть у бюджетні 3D-принтери встановлюють ультратихі материнські плати, так що будемо сподіватися, що в найближчому майбутньому ця проблема перестане бути актуальною.

Потрібен значний час і зусилля для навчання.

Як і у випадку з будь-яким новим умінням, вивчення 3D-друку вимагатиме значного часу та зусиль.

Якщо ви вперше займаєтеся 3D-друком, ви неминуче зіткнетеся з кількома невдалими відбитками, перш ніж створите той, який вас влаштовує. Випробування нових типів филамента також викликає різні проблеми і повторить попередні розчаровуючи моменти.

Навіть найдорожчі 3D-принтери вимагають, щоб ви витратили деякий час на вивчення основ. У 3D-друку немає принципу «включи і працюй»: ви повинні опанувати деякі навички, перш ніж приступити до роботи.

Купуючи недорогі набори для складання 3D-принтерів, ви ризикуєте зіткнутися з дилемою.

З одного боку самостійна збірка дозволить вам краще розібратися в принципі роботи вашого принтера, а з іншого боку це може виявитися серйозним викликом для тих, хто раніше нічим подібним не займався.

Перед покупкою варто добре подумати, що для вас краще витратити трохи більше грошей і отримати повністю зібраний 3D-принтер або розбиратися у всьому самостійно з нуля.

Якщо вам ваш бюджет дозволяє, то придбання принтера з парою додаткових функцій, наприклад, автокалібруванням, може значно полегшити ваше життя.

Як і у випадку з іншими захопленнями, ви можете якось просто втратити інтерес до 3D-друку. У всьому світі, ймовірно, є мільйони настільних 3D-принтерів, які використовуються в якості дорогих преспап'є.

В цьому випадку ви можете продати його на маркетплейсах або дошках оголошень.

Можливо, це не так захоплююче.

3D-друк – це хобі, яке вимагає терпіння. Якщо ви новачок, вам потрібно буде вивчити основи, вибрати між різними матеріалами і з'ясувати, як виправити ситуацію, коли виникнуть проблеми.

Крім того, друк об'єктів займає тривалий час. Деякі наші клієнти на етапі знайомства з технологією думали, що 3D-принтер працює зі швидкістю ксерокса. Хочемо вас розчарувати, на створення реального фізичного об'єкта 3D - принтер витрачає години роботи.

Ви повинні розуміти, во що вплутуєтеся, коли купуєте 3D-принтер. Це заняття, принаймні, на початковому етапі, зажадає від вас читання великої кількості інформації, перегляду навчальних роликів, роботи з обладнанням, експериментів з налаштуваннями слайсера і т. д.

Кількість знань, необхідних для успішного 3D-друку, досить велика, і, можливо, не кожна людина вважатиме це захоплюючим процесом. І знову 3D-принтер перетвориться в преспап'є.

Можливо, ви не повернете своїх інвестицій.

Якщо ви розглядаєте 3D-принтер як інструмент для бізнесу, не забудьте врахувати витрати на пластик, адгезиви та аксесуари.

На жаль, 3D-принтер не друкує гроші . Перш ніж ви заробите свій перший долар, потрібно докласти зусилля і отримати необхідні навички, про які ми згадували в попередніх розділах.

Ви неминуче отримаєте невдалі відбитки, які збільшать операційні витрати бізнесу 3D-друку.

Крім того, у міру розвитку ви будете купувати сопла, PTFE трубки, скла, килимки та інші витратні матеріали.

І якщо в якийсь момент ви втратите інтерес до цієї технології, то повернення витрачених коштів приречено на крах.

Висновки.

Отже, чи варто купувати 3D-принтер?

Наперекір безлічі труднощів, які приховані в цій технології, вона відкриває безмежні можливості. І при певному підході може приносити задоволення і стати успішним бізнесом.

Однак ми рекомендуємо трохи управляти своїми очікуваннями. 3D-принтер - це не іграшка, але і не автомат для заробляння грошей.

Ми вважаємо, що купувати 3D-принтер обов'язково варто, оскільки він настільки універсальний. Ви можете не тільки полагодити предмети побуту у себе вдома, або створити прототипи для вашої роботи, а також використовувати його для освітніх проєктів ваших дітей. Вивчаючи 3D-принтер зараз, ваша дитина придбає і розвине просторове мислення, творчі здібності, навички механіки, електроніки і термодинаміки.

Володіючи таким широким спектром знань, в майбутньому він безперешкодно отримає перспективну і цікаву професію.

На завершення, хочемо додати, що 3D-друк – це неймовірно цікаво і захоплююче і однозначно скрасить ваше дозвілля, особливо під час цієї жахливої пандемії.

Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам зробити вибір.

Бажаємо вам прийняти правильне рішення!

Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння