Blog navigation

Останні статті

Зміщення осі X на Ender 3. Як виправити?

7945 переглядів

У величезній спільноті користувачів принтерів Ender -3 нерідко виникають питання щодо збирання, налаштування та експлуатації цього популярного 3D-принтера для початківців.

Ми вирішили написати відповідь на одне з найпоширеніших питань: Провисання осі X на Ender 3. Як виправити?

Отже, почнемо!

Проблема:

Я купив свій Ender 3 лише кілька тижнів тому, і після збірки він, начебто, працював нормально, але я помітив, що у мене були проблеми при калібруванні столу.

Я запускав друк після калібрування, але чомусь сопло завжди заривалося у поверхню столу з правого боку.

Я вирішив повторно відкалібрувати платформу, і виявилося, що праворуч принтер не відкалібрований, хоча до запуску друку все було нормально.

Я помітив, що після запуску друку щось кардинально змінювалося і сопло змінювало своє становище: то надто близько до столу, то надто далеко.

Я зрозумів, що це сталося через провисання осі X, але іноді вона провисала, а іноді ні, тому вирівняти стіл було практично неможливо.

Користувач 3D-принтера Ender-3

На просторах інтернету можна знайти чимало порад щодо усунення цієї неполадки. Ми вибрали той, який діє найкраще.

Важливі перші кроки (часткове розбирання принтера).

  1. Зніміть котушку з пластиком, інакше вона заплутуватиметься і доставлятиме незручності.
  2. За допомогою великого шестигранного ключа, що входить до комплекту для складання 3D-принтера, відкрутіть гвинти на верхній напрямній.

    Відкрутіть гвинти верхньої напрямної

  3. Потім обов'язково від'єднайте кабелі, підключені до двигуна екструдера E, двигуна та кінцевого вимикача осі X.

    Від'єднайте кабелі 3D-принтера

  4. Використовуючи шестигранний ключ меншого розміру, послабте гвинт на муфті, який тримає гвинт осі Z, а потім повністю зніміть його, повернувши проти годинникової стрілки, і поки відставте його вбік.

    Зніміть гвинт осі Z

Випряміть обидві осі Z.

Переконайтеся, що осі не повернені або зміщені щодо рами принтера.

Зміщення осей чинить тиск на ролики, і вони не можуть вільно переміщатися вгору і вниз за профілями, що згодом призводить до їх пошкодження.

Отже, як розв'язувати ці проблеми:

  1. Покладіть принтер на лівий бік(дисплеєм вгору, щоб не тиснути на нього вагою принтера).
  2. Злегка послабте гвинти в нижній частині принтера, які утримують вісь Z на місці. Не потрібно повністю викручувати їх, просто послабте їх таким чином, щоб ви могли повернути або покачати вісь Z.
  3. Повертайте вісь Z, доки вона не буде правильно вирівняна і, утримуючи її на місці однією рукою, другою рукою затягніть гвинти за допомогою шестигранного ключа.

    Якщо ви попередньо від'єднаєте блок живлення, то вирівняти вісь вам буде значно простіше, тому що він не заважатиме вам.

  4. Зробіть те саме з іншою віссю Z, переконавшись, що рама вирівняна і максимально квадратна.
  5. Тепер настав час повернути вісь X на місце, щоб перевірити, чи зникло провисання і чи можуть ролики вільно пересуватися вгору і вниз профілями. Щоб перевірити, чи вирішена проблема, прикрутіть верхню напрямну так, щоб потайні отвори були звернені вгору, а потім посуньте вісь X вгору та вниз.

    Пересувайте  вісь X вгору і вниз.

У деяких випадках наведених вище маніпуляцій достатньо і ролики не потребують калібрування. На жаль, так відбувається не завжди, тому переходимо до наступного кроку.

Відрегулюйте ексцентрикові гайки.

Ексцентрикова гайка відрізняється від звичайної тим, що отвір у гайці зміщений в один бік і при повороті вона рухає колесо/ролик ближче або далі від осі, і це дозволяє регулювати наскільки щільно весь вузол чіплятиметься за вісь.

Якщо гайка затягнута занадто туго, він не зможе вільно рухатися вгору і вниз. З іншого боку, якщо занадто вільно, весь вузол ролика трястиметься і коливатиметься.

Для регулювання ексцентриків вам знадобиться ключ, який входить до комплекту монтажу.

  1. Використовуючи велику сторону ключа, послабте гайку так, щоб ви могли вільно переміщати весь вузол ролика.
  2. Почніть затягувати гайку, поки не відчуєте, що вузол ролика щільно прилягає до осі. Він повинен прилягати щільно, але не занадто (це не так просто пояснити, але досить легко відчути, коли ви це робитимете). Ви повинні докласти певного зусилля, щоб прокрутити ролик двома пальцями.
  3. Щойно ви закінчите з однією стороною, проробіть ті ж дії з другої сторони.

Переміщуйте X-вісь вгору і вниз, щоб переконатися, що вона рухається плавно, а потім опустіть до упору, поки не почуєте «клацання» кінцевика осі Z, після чого знову перемістіть вісь вгору, але підіймайте її не посередині, а з правої сторони.

Якщо вся конструкція рухається плавно, і права сторона рухається однаково з лівою, то ви все зробили правильно!

Можливо, вам доведеться зробити ще один крок, щоб повністю розв'язати цю проблему, і це буде затягування болтів, які кріплять вузли роликів.

Затягніть болти, якими кріпляться вузли роликів.

Якщо ви подивитеся на раму, до якої прикріплений екструдер, усередині повинні бути два гвинти, які кріплять його до осі X.

Перевірте, чи можливо вони трохи ослаблені, або ви не вирівняли конструкцію в процесі збирання.

Затягніть болти, якими кріпляться вузли роликів

Ось як це виправити:

За допомогою одного з шестигранних ключів, що додаються до принтера, послабте два гвинти, якими каретка кріпиться до осі X. Гвинт, який ближче до центру принтера, послабте трохи.

Використовуючи цей внутрішній гвинт як опорну точку, злегка відрегулюйте вісь X, доки вона не вирівняється правильно.

Затягніть два гвинти до повного зникнення люфта.

Майте на увазі, що в цілому це не головний винуватець провисання осі X, тому вам слід спочатку зосередитися на регулюванні ексцентрикових гайок та зміщенні осі.

Висновок.

Провисання осі X створить масу проблем і виправити це просто необхідно. На щастя, це не так уже й складно, і вам знадобиться близько 10 хвилин, щоб принтер зміг нормально функціонувати.

Ви можете почати з регулювання ексцентрикових гайок, навіть не розбираючи принтер, але ми наполегливо рекомендуємо виконати кроки, які ми описали, оскільки це дуже простий та ефективний метод.

Сподіваємось, ця інформація була корисною!

Вдалого друку!

Товар доданий в список бажань
Товар доданий до порівняння